De template "autokosten (verworpen uitgaven)" berekent specifiek de verworpen uitgaven voor de autokosten. De template is verbonden aan de toelichting template "verworpen uitgaven".
Beiden kunnen niet individueel gebruikt worden. Als u ze niet allebei toevoegt, zal u een foutmelding krijgen.

De template autokosten (verworpen uitgaven) kan op twee manieren ingevuld worden.
Wij raden u ten stelligste aan de eerste manier te gebruiken. Als de overheid beslist de berekening van de percentages van de verworpen uitgaven te wijzigen dan blijft de automatisatie door de ingevulde gegevens bestaan bij de eerste manier van werken.

1° Door de koppeling met het wagenpark

De template autokosten (verworpen uitgaven) is gekoppeld aan de template "wagenpark" uit het werkdossier.
De werking van het wagenpark wordt uitgebreid uitgelegd in de volgende masterclass.

Als u het wagenpark correct invult, zullen de te verwerpen autokosten automatisch doorstromen naar de juiste percentages in de template "autokosten (verworpen uitgaven)".
Enkel de voordelen alle aard moet u door de 70/30% regel nog manueel via de # koppelen in de template "autokosten (verworpen uitgaven)".
Dit doet u door de rekening van het voordeel te koppelen aan de categorie "voordelen van alle aard/kilometervergoeding" onder het gewenste percentage. Door dit aan deze categorie te hangen, zal Silverfin rekening houden met de 70/30% uitsplitsing.

Voor de minimale belastbare basis in de belastingberekening vult u in de template "autokosten (verworpen uitgaven)" de volgende categorie(en) verder aan:

2° Rechtstreeks in de template autokosten (verworpen uitgaven)

Als u geen gebruik maakt van het wagenpark, dan kan u ervoor kiezen om alle categorieën rechtstreeks via de # in te vullen in de template "autokosten (verworpen uitgaven)".

Daarbij koppelt u de kostenrekeningen via de #'s bij de juiste percentages:

3. Negatieve Verworpen Uitgaven voor autokosten

Na ontvangen feedback van verschillende gebruikers in verband met de verwerking van negatieve VU voor autokosten (aanpassing in de begintoestand van de reserves) hebben we besloten om een negatieve VU voor autokosten niet meer automatisch te laten doorstromen naar code 1056.

Wij merken uit de feedback grote verschillen in interpretatie tussen verschillende kantoren m.b.t. de aanpassing van de begintoestand van de reserves voor autokosten. Volgens de fiscus kan men een negatieve VU als gevolg van een ‘te groot’ VAA niet recupereren (cf. Ci.RH.243/633.725). Om die reden hebben wij besloten om de gebruiker te laten kiezen om een negatief saldo eventueel manueel naar code 1056 over te brengen.

Als gevolg van de vele reacties hierop hebben wij intussen wel een configuratie mogelijkheid toegevoegd voor de kantoren die het automatisch doorstromen naar code 1056 uitdrukkelijk wel nog willen: neg_de_code_1056 (in Autokosten deze op true zetten zal de vroegere werking activeren). Kortom kunnen jullie hiervoor volgende configuratie gebruiken:
{% assign neg_de_code_1056 = true %}

Overigens, wie als default de waarden uit Wagenpark wil gebruiken, kan de configuratie default_use_fleet gebruiken (in Autokosten deze op true zetten zal de corresponderende checkbox standaard aanvinken). Hiervoor kunnen jullie gebruik maken van volgende configuratie:
{% assign default_use_fleet = true %}