Een (groeps)toelichting is een verklaring die gemaakt wordt in het werkdossier met meerdere boekhoudkundige rekeningen.

We kunnen een onderscheid maken tussen 4 soorten toelichtingen, nl. :

1. Groepen rekeningen verklaringen (bezoldiging bedrijfsleiders/loonlasten/Btw-saldo)
  2. Specifieke berekeningen (VAA)
  3. Toelichtingen gekoppeld aan rekeningsjablonen; dit gaat concreet over de intrestberekening (rekening courant), de vaste activa (investering -en afschrijvingstabel) en leasingen en leningen (leningen).
  4. De belastingberekening, de notionele intrestaftrek en de verworpen uitgaven vormen een geheel op zich.

De toelichtingen werken terug met het sterrensysteem. Wanneer je een toelichting een ster geeft, moeten de achterliggende rekeningen worden verklaard.

Om hieraan te beginnen, kan in het werkdossier op een toelichting worden geklikt. Je beschikt terug over verschillende opties om de toelichting te maken waaronder de meeste zich bevinden onder "Acties":

1. Wijzig: Klik hier om een nieuwe naam te kiezen voor de toelichting.
  2. Kopieer data: De kopieerknop dient om toelichtingen van voorgaande periodes te kopiëren naar deze toelichting. Dit kan handig zijn voor rekeningen waar iedere periode dezelfde toelichtingen moeten worden gemaakt.
  3. Verwijder toelichting: Wanneer een bepaalde toelichting niet moet worden gemaakt, kan deze zo verwijderd worden.
  4. Selecteer rekeningen: Via de # kun je de rekeningen selecteren die je in groep wenst toe te lichten. Dit kan eenvoudig door deze te verslepen.
  5. Verklaringen: Hier gebeurt de eigenlijke verklaring van de rekeningen. Via het paperclip-icoontje kunnen bestanden worden opgeladen.
  6. Automatische toelichting: Je kan je toelichting ook automatisch invullen door middel van een Excel of csv-bestand