We hebben een nieuw pakket ontwikkeld dat onze gebruikers ondersteunt bij het opmaken/ afwerken van hun dossiers in Silverfin, specifiek gericht op eenmanszaken. Dit pakket helpt je enerzijds de resultatenrekening voor eenmanszaken en anderzijds deel 2 van de personenbelastingaangifte accuraat en efficiënt voor te bereiden.

Dit pakket kan je activeren in de marketplace onder de naam "BE Sole traders (Full)":
Let wel! Enkel admin gebruikers hebben toegang tot de marketplace.

Met de "BE Sole traders" kan je de beroepskosten voor een eenmanszaak voorbereiden en berekenen, rekening houdend met de fiscale en beroepsbeperkingen. Op basis van deze informatie kan een degelijke en correcte winstberekening worden gerapporteerd aan jullie eindklanten.

De grootste wijziging die we hebben doorgevoerd binnen dit pakket, is om het eenvoudiger te maken maken voor onze gebruikers om te navigeren tussen alle relevante sjablonen om ervoor te zorgen dat gekoppelde sjablonen met 1 klik kunnen worden geraadpleegd.

Wat omvat de workflow Eenmanszaken?

Het werkdossier "Eenmanszaken" is opgebouwd uit 5 verschillende templates:

Deze templates sluiten ook naadloos aan bij de account templates voor vaste activa en leningen.

Hoe zorg ik dat de gegevens doorstromen naar de achterliggende templates binnen dit pakket?

We adviseren onze gebruikers alle vaste activa rekeningen te sterren, alsook de toelichting hiervan te gaan uitvoeren op rekeningniveau. Dit gaat handig zijn in een later stadium wanneer je de afsluiting doet in de workflow van de eenmanszaak.

De verschillende toelichtingen:

1) Beroepskosten

Deze template kan worden onderverdeeld in vier delen:

* Omzet

* Detail van de kosten

* Detail van andere inkomsten

* Niet-toegewezen rekeningen

Zoals je meteen kunt zien in de template, bieden we de mogelijkheid aan om een onderscheid te maken tussen winsten en baten. Daarnaast zullen ook de relevante belastingcode worden toegevoegd naast elk relevant resultaat.

Omzet:

In deze template zullen gebruikers een duidelijk overzicht krijgen te zien. Elke rekening die via de # wordt toegevoegd, wordt weergegeven met het relevante rekeningnummer en is klikbaar, waardoor het gemakkelijker wordt voor onze gebruikers om te navigeren.

Oude weergave:

Nieuwe weergave:

Zoals je kunt opmerken worden enerzijds de gelinkte rekeningen in het "blauw" weergegeven. Dit laat het toe aan onze gebruikers om te gaan navigeren naar de achterliggende grootboekrekening. Ook zal je zien dat de gekoppelde belastingcode aan het resultaat, nu ook meteen word gekoppeld (bv. Code 1600).

Detail van de kosten

Reële kosten:

Het sjabloon laat toe om extra kosten en winsten toe te voegen die op een andere manier moeten worden belast.

Forfaitaire kosten:

We hebben hier een automatische optimalisatie van de kostenstructuur van uw eenmanszaak voorzien. Wanneer het blijkt dat het forfait voordeliger is dan de werkelijke kosten, zullen gebruikers een waarschuwing te zien krijgen en een voorstel om in plaats daarvan de forfaitaire kosten te gaan gebruiken:

Bijkomend krijgen jullie ook een duidelijker overzicht van de verschillende kosten. Indien in jullie boekhoudprogramma reeds de kosten voor beroepspercentages beperkt hebben, is het nu mogelijk om aan te geven wat het beroepspercentage was en zo het brutobedrag te herberekenen.

Zoals je in het screenshot kan zien is er een optie toegevoegd om rekeningen met nulsaldo te verbergen. Dit maakt het detail overzichtelijker.

In het overzicht van de details van de kosten is het nu mogelijk om per categorie of per individuele rekening een percentage toe te voegen voor de beroeps- en/of fiscale beperking. Als je het percentage op categorie-niveau verwijderd, worden de invulvelden voor de percentages per individuele rekening zichtbaar.

Het is mogelijk om deze percentages per categorie op kantoor-niveau te configureren. Zie onder.

Detail van andere inkomsten
We hebben een nieuwe sectie toegevoegd aan de toelichting om de details van andere inkomsten toe te lichten. Deze komen overeen met de belastingteruggave. De codes hier stromen door naar de toelichting ‘Overzicht codes eenmanszaken’.

Onder nettoresultaat kan je de winst- en verliesrekeningen laten staan die niet in aanmerking hoeven te worden genomen om het nettoresultaat te bepalen, maar die nog wel relevant zijn voor de onderneming. Bijvoorbeeld van belasting vrijgestelde covid-vergoedingen.

Configureren van de details van de kosten:

De categorieën onder het detail van de kosten kunnen geconfigureerd worden.

Ook de standaardwaarden van deze categorieën kunnen gedefinieerd worden.

De variabele cost_categories_string bepaalt de naam van de categorie. Dit is wat er getoond wordt in het sjabloon. Als teken om de categorieën te onderscheiden van elkaar gebruik je het “|” symbool.

{% assign cost_categories_string = "Huisvestingskosten|Personenwagen en verplaatsingen|Bedrijfsvoertuigen|Installaties machines en uitrusting|Kantoor en communicatie|Verzekeringen|Commissies en erelonen|Marketing en representatie|Andere bedrijfsbelastingen|Andere bedrijfskosten|Afschrijvingen|Boetes en heffingen|Financiële kosten" %}

Daarnaast dien je ook een "key" aan te maken voor iedere categorie, hier mogen geen spaties in zitten. Dit kan je doen door de variabele cost_keys_string aan te maken. Hier gebruik je ook het “|” symbool om de categorieën van elkaar te scheiden.

{% assign cost_keys_string = "Huisvestingskosten|personenwagen|Bedrijfsvoertuigen|installaties|kantoor|Verzekeringen|commissies|Marketing|Anderebedrijfsbelastingen|Anderebedrijfskosten|Afschrijvingen|Boetesenheffingen|Financielekosten" %}

De configuratie box voor het sjabloon ziet er dan als volgt uit:

Screenshot 2022-06-29 at 21.40.40.png

Dit leidt tot de volgende onderverdeling van het detail van de kosten.

Screenshot 2022-06-29 at 21.44.10.pngJe kan er ook voor zorgen dat alleen bepaalde rekeningen gekozen kunnen worden voor een bepaalde categorie. De naam van de variable dient in dat geval te verwijzen naar het overeenstemmende element in de lijst van de cost_keys_string.

Bijvoorbeeld alleen 64 rekeningen kunnen geselecteerd worden onder de categorie “Andere bedrijfskosten

{% assign Anderebedrijfskosten_range = "64" %}

Screenshot 2022-06-29 at 21.49.57.png

Wil je dat de rekeningen als standaard geselecteerd worden onder deze categorie dan schrijf je dit als volgt:

{% assign Anderebedrijfskosten_default = "64" %}

Screenshot 2022-06-29 at 21.56.59.png

Je kan de percentages per categorie van de Details van de kosten configureren door de key van de categorie te nemen, zoals beschreven in de cost_categories_string, en hierachter _occupational_limitation_default of _fiscal_limitation_default te zetten. Het percentage moet steeds een komma-getal zijn. 50% wordt 0,5, 75% wordt 0,75 enz. Dit ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:

{% assign rent_rental_expenses_occupational_limitation_default = 0.25 %}
{% assign rent_rental_expenses_fiscal_limitation_default = 0.25 %}

Dit configureert de volgende velden:

Configureren van de details van andere inkomsten:

Om de geselecteerde rekeningen voor de details van andere inkomsten te configureren, heb je we correcte keys per onderdeel nodig. Hier is een overzicht:

Financiële inkomsten: financial_income

Achterstallige erelonen: overdue_fees

Voorheen vrijgestelde baten die belastbaar worden: previously_exempt_revenue

Meerwaarden afzonderlijk belastbaar tegen 16,5%: capital_gains_16_5

Meerwaarden gezamelijk belastbaar: capital_gains_jointly

Winst/baten die overeenstemt met de voorheen afgetrokken werkelijke kosten van overdracht van activa waarop u in het belastbare tijdperk een (al dan niet belastbare) meerwaarde hebt verwezenlijkt: income_previous_deducted_costs

Vergoedingen afzonderlijk belastbaar tegen 12,5%% allowances_12_5

Vergoedingen afzonderlijk belastbaar tegen 16,5 %: COVID-19-overbruggingsrecht: allowances_16_5_covid

Vergoedingen afzonderlijk belastbaar tegen 16,5 %: andere allowances_16_5_other

Vergoedingen afzonderlijk belastbaar tegen 33% allowances_33

Vergoedingen die gezamelijk belastbaar zijn: COVID-19-overbruggingsrecht: allowances_jointly_covid

Vergoedingen die gezamelijk belastbaar zijn: andere allowances_jointly_other

Deze kan je op dezelfde manier configureren als de details van de kosten. Je kan ervoor zorgen dat alleen bepaalde rekeningen gekozen kunnen worden voor een bepaalde categorie.

Bijvoorbeeld alleen 70 rekeningen kunnen geselecteerd worden onder de categorie “Achterstallige erelonen

{% assign overdue_fees_range = "70" %}

Wil je dat de rekeningen als standaard geselecteerd worden onder deze categorie dan schrijf je dit als volgt:

{% assign overdue_fees_default = "70" %}

Ook de percentages met betrekking tot de beroepsbeperking en fiscale beperking kunnen geconfigureerd worden op categorie niveau. Dit gebeurt op dezelfde manier zoals bij de beroepskosten. Hieronder enkele voorbeelden:

{% assign capital_gains_jointly_fiscal_limitation_default = 0.4 %}
{% assign allowances_16_5_covid_bik_default = 0.3 %}

Screenshot 2023-06-01 at 19.59.48.png

2) Investeringstaftrek eenmanszaken

Deze template is opgemaakt volgens het officiële formaat, die door de overheid wordt opgelegd. Met deze toelichting kunnen gebruikers een belastingsaftrek aanvragen voor nieuwe investeringen die aan de vereiste voorwaarden voldoen.

Deze template kan op twee manieren worden ingevuld:

1. Het handmatig toevoegen van de gegevens

2. Het automatisch koppelen van de nieuwe investeringen via het rekeningsjabloon Investerings- en afschrijvingstabel. Deze manier van koppelen werkt precies zoals bij de vennootschapsbelasting, door ‘Opname in 276U’ aan te vinken.

Rekening sjabloon "investerings- en afschrijvingstabel"

Zoals je zal merken werden er aan dit rekeningsjabloon enkele update doorgevoerd.

Als eerst zal Silverfin in de template "beroepskosten" detecteren of de kosten zijn afgetrokken voor het professionele percentage of niet.

Op basis van het al dan niet aanvinken van deze optie, kunnen gebruikers het beroepsmatig percentage van een bepaalde investering gaan bepalen.

Als Silverfin in het dossier vaststelt dat de workflow "vennootschapsbelasting (volledig of basis)" niet geactiveerd is, activeert Silverfin in de achtergrond automatisch de optie 276 U (investeringsaftrek voor eenmanszaken).

In lijn met de investeringsaftrek in de vennootschapsbelasting wordt hier ook een dropdown voorzien zodat gebruikers kunnen aangeven wat voor soort investeringsaftrek zij willen aanvragen. Deze dropdown is geüpdatet met de nieuwe categorieën per boekjaar. Vanaf 01/01/2022 is er een nieuwe categorie toegevoegd voor investeringen in koolstofemissievrije vrachtwagens en tankinfrastructuur. In aanslagjaar 2023 zijn de categorieën die toebehoren aan eenmalige aftrek verwijderd, ter voorkeur van de investeringen gedaan vanaf 12.03.2020 tot 31.12.2022, die voordeliger zijn. Vanaf aanslagjaar 2024 zijn deze wel terug ter beschikking.

Als een investering niet 100% professioneel is, zal een waarschuwing weergegeven worden om aan te tonen dat deze niet geschikt is voor investeringsaftrek. Er komt eveneens een waarschuwing wanneer de spreiding over 2 jaar of minder plaatsvindt, en de ‘Opname in 276U’ aangevinkt is, omdat de investeringsaftrek niet van toepassing is op vaste activa waarvan de afschrijving over minder dan 3 belastbare tijdperken is gespreid. Vanaf aanslagjaar 2024 is dit niet langer een waarschuwing, maar zal de toelichting hierdoor onuitgelegd zijn.

Na het selecteren van de investeringen die in aanmerking komen, worden deze als volgt weergegeven in het sjabloon voor investeringsaftrek:

_DEV__-_Investeringstaftrek_eenmanszaken_-_Test_sole_traders_2__BE_Market_Development__-_Silverfin.pngVoor investeringen vanaf aanslagjaar 2023 is het mogelijk om de gespreide investeringsaftrek aan te duiden in het rekeningsjabloon. Deze zal dan ook automatisch doorstromen naar de toelichting investeringsaftrek.
De gespreide investeringsaftrek voor oudere investeringen kunnen nog altijd manueel toegevoegd worden via de invulvelden.

3) Belastingkrediet

Het belastingkrediet is een nieuwe template die werd ontwikkeld door onze developers. Het is een terugbetaalbaar belastingkrediet tot € 3.750,00 die hier van toepassing is. Gebaseerd op de groei van het eigen vermogen ten opzichte van het hoogste bedrag in de laatste 3 jaar. Met andere woorden kunnen jullie door middel van deze template dit hele proces gaan automatiseren in Silverfin.

Deze template werkt als volgt:

Gebruikers kunnen er voor kiezen om handmatig dit te gaan invullen, wat je nog steeds een bepaalde hoeveelheid tijd zal kosten. Anderzijds kan je ook gebruik maken van het rekeningsjabloon Investerings- en afschrijvingstabel om de netto-boekwaarde te bepalen.

Vul eerst
het rekeningsjabloon Investerings- en afschrijvingstabel  in en *ster* deze rekeningen. Vervolgens voeg je de ingevulde en van een ster voorziene rekeningen toe aan het juiste "#" in de template "belastingkrediet" onder ‘Vaste activa’:

De initiële investeringsbedragen en afschrijvingen van het lopende jaar zullen doorstromen naar deze template.

*Zeer belangrijk:* Afschrijvingen uit het verleden dienen 1 maal manueel ingevuld te worden. Deze kunnen via de "Roll forward" actie aangevuld worden de toekomstige periodes. Op deze manier dienen jullie dit niet iedere jaar opnieuw manueel te gaan indienen.

Gebruikers zullen een waarschuwing krijgen te zien, wanneer Silverfin ervan uitgaat dat er afschrijvingen uit het verleden zullen zijn op basis van de investeringsdatums.

Het vaststellen van schulden langer dan 1 jaar (gekoppeld aan het rekeningsjabloon "leningen"):

Eerst dienen gebruikers het rekeningsjabloon "leningen" (voor de rekeningen 17 of 42 ) in te gaan vullen, alsook deze rekeningen van een ster voorzien. Vervolgens voeg je de ingevulde en van een ster voorziene rekeningen toe aan het juiste # in de template "Belastingkrediet". Op deze manier zal deze data ook meteen correct doorstromen.

Beroepsmatige beperking van de schulden
Vanaf nu is het ook mogelijk om het beroepsmatige percentage aan te vullen met betrekking tot de schulden.
Wanneer het gaat om een lening die geselecteerd werd via de hashtag zal het bedrag automatisch omgerekend worden.
Voor de manueel aangevulde leningen is dit veld louter informatief.

Screenshot 2023-06-01 at 20.10.20.png

Opmerking met betrekking tot het kopiëren van gegevens:

Wanneer gegevens gekopieerd worden uit een eerdere periode via de “roll foward“ actie raden we aan om eerst de rekening sjablonen (investerings- en afschrijvingstabel + leningen en leasings) te kopiëren en pas daarna de toelichting ”Belastingkrediet“

4) Berekening sociale bijdrage

Voor de dropdown menu zal automatisch "eenmanszaak" worden geselecteerd als de template "beroepskosten" wordt gebruikt in jullie dossier.

De gegevens die worden opgenomen in deze template, kunnen automatisch ingevuld worden. De achterliggende template waaruit Silverfin deze data haalt, komt uit de template "beroepskosten". De bedragen van brutowinst en kosten worden nu gekoppeld zodra het selectievakje om gegevens te importeren is aangevinkt. Hierdoor wordt het mogelijke om een betere berekening te maken van de af te dragen sociale premies.

Ook wanneer de workflow van eenmanszaken aanwezig is, vloeien de naam en het rijksregisternummer door vanuit het overzicht's model.

Voor Xerius klanten hebben we in de template de knoppen, om de gegevens van het Silverfin platform te importeren verplaatst, direct naast de plaats waar de import nodig is. Op deze manier dienen gebruikers niet eerst door de hele  template te gaan scrollen om pas dan data te kunnen importeren uit Xerius:

Let wel!  Deze knop is altijd zichtbaar voor gebruikers, maar werkt enkel voor klanten die effectief Xerius gebruiken als hun sociaal verzekeringsfonds.

5) Overzicht codes eenmanszaken

Dit sjabloon bestaat uit persoonlijke gegevens van de klant en een overzicht van de verschillende belastingcodes die gebruikers hebben ingevuld in de workflow "eenmanszaak". Er wordt ook een duidelijk overzicht gegeven van de begin- en einddatum.

De belastingcodes stromen door vanuit de volgende sjablonen:

* Bedrijfskosten

* Investeringsaftrek

* Belastingkrediet

Door een duidelijk overzicht te maken, stellen wij onze gebruikers in staat om deel 2 van de aangifte inkomstenbelasting op een snelle en eenvoudige manier in te vullen.

Masterclass Eenmanszaken

Setup Eenmanszaken