Welkom! Dit artikel helpt jou op weg bij het vervolledigen van de vragenlijst personenbelasting die jij van jouw accountant hebt verkregen.

Inhoudstafel

Starten met de vragenlijst

Verkrijg je als nieuwe Silverfin gebruiker een e-mail waarin je jouw paswoord kan instellen voor jouw Silverfin account. Probeer dit wachtwoord ten laatste 7 dagen na ontvangst in te stellen, gezien de link hiervoor slechts 7 dagen geldig is.

Op het moment dat de vragenlijst met jou wordt gedeeld, verkrijg je een tweede mail. Klik op de knop 'Vervolledig vragenlijst' om naar de vragenlijst te navigeren.

Communicatie met je accountant

Kan je bepaalde gegevens (zoals naam of rijksregisternummer) niet aanpassen of heb je vragen voor je accountant? Gebruik dan het communicatiepaneel rechts bovenaan om je dossierbeheerder te informeren:

1. Klik op het tekstballonnetje rechts bovenaan om het communicatiepaneel te openen.
  2. Klik op 'voeg een nieuw bericht toe'.
  3. Typ je bericht en sla het op.

Je accountant ontvangt een melding en handelt je verzoek af.

Schermafbeelding 2024-05-27 om 17.08.17.png

image

Documenten delen

Bij sommige vragen uit de vragenlijst heb je de mogelijkheid om documenten op te laden, zoals attesten of leningsovereenkomsten. Deze documenten worden dan beschikbaar voor je accountant. Als we reeds over een document beschikken, omdat we deze informatie van Tax On Web of Myminfin hebben uitgelezen, dan wordt dit steeds bij de desbetreffende vraag getoond. Klik op 'beheren' om dit document te raadplegen of

gebruik de knop 'uploaden' om extra documenten toe te voegen.

Scherm­afbeelding 2024-05-27 om 20.32.27.png

Schermafbeelding 2024-05-27 om 20.26.47.png

Om de vragenlijst correct in te vullen, volg je de onderstaande stappen:

1. Vul een onderdeel van de vragenlijst in.
  2. Duid vervolgens volgend knopje aan 'Ik bevestig dat ik deze pagina heb doorgenomen en de informatie die het bevat correct & up-to-date is'. Op die manier bevestig je aan jouw accountant dat je dat onderdeel van de vragenlijst zover als mogelijk hebt doorlopen.
  3. Gebruik de knop 'Volgende pagina' om verder te gaan naar de volgende sectie in de vragenlijst.

Schermafbeelding 2024-05-27 om 16.57.38.png

Weet je niet op alle vragen het antwoord? Geen probleem! Je kunt de pagina toch bevestigen en later terugkeren via het overzichtsmenu aan de linkerkant van je scherm.

Schermafbeelding 2024-05-27 om 17.02.21.png

Specifieke secties van de vragenlijst

Doorloop de verschillende onderdelen van de vragenlijst om ervoor te zorgen dat alle nodige informatie wordt ingevuld:

Persoonlijke gegevens

Jouw basisinformatie zoals naam en rijksregisternummer zijn reeds vooraf ingevuld.  Andere gegevens zoals burgerlijke staat worden automatisch ingeladen vanuit Tax On Web. Gegevens zoals telefoonnummer & dergelijke dien je eventueel nog aan te vullen indien jouw accountant dit nog niet had aangevuld voor jou. Je kunt gegevens zoals naam, voornaam en rijksregisternummer niet zelf aanpassen. Als je een fout opmerkt, klik dan op het tekstballonnetje rechts bovenaan om het communicatiepaneel te openen en je accountant te informeren, zodat hij of zij de nodige aanpassingen kan doorvoeren.

Personen ten laste

Geef informatie over kinderen, opvangkosten en andere personen ten laste zoals inwonende (schoon)ouders, (schoon)broers of (schoon)zussen. Dit omvat ook alimentatiebetalingen en ontvangsten.

Onroerende goederen en leningen

Verifieer en vul gegevens aan waar nodig met betrekking tot jou onroerende goederen en leningen. Indien we reeds over bepaalde info beschikken, wordt dit bovenaan de pagina in de vragenlijst  weergegeven.

Scherm­afbeelding 2024-05-27 om 20.43.45.png

Beroeps- en beroepsgerelateerde inkomsten

Bevat inkomsten uit zelfstandige activiteiten, bezoldigingen, uitkeringen en pensioenen. Veel gegevens worden automatisch ingevuld via Tax On Web of Myminfin; verifieer deze voor de volledigheid. Indien je zelfstandig(e) bent kan je hier jouw attest (S)VAPZ opladen.

Roerende inkomen

Omvat auteursrechten, inkomsten uit roerende goederen, dividenden en interesten. Vul alle relevante informatie in om je aangifte compleet te maken.

Diverse inkomen

Dit is een brede categorie die diverse inkomstenbronnen omvat. Hier kan je dus aanduiden indien je over dergelijke inkomstenbronnen beschikt.

Belastingverminderingen

Afhankelijk van de regio die in het sjabloon "Persoonlijke situatie" is geselecteerd, worden er vragen gesteld over pensioensparen, dienstencheques, PWA-cheques, giften, etc. Deze gegevens zijn cruciaal voor het berekenen van je belastingvoordeel en zullen, indien beschikbaar, automatisch worden ingevuld via via onze integraties met  Tax On Web & Myminfin.

Winwinleningen, vriendenaandelen & leningen aan startende kleine vennootschappen

In deze sectie van de vragenlijst zal je vragen terugvinden met betrekking winwinleningen & vriendenaandelen. Tevens zullen we hier ook bevragen of u of uw partner leningen heeft toegekend via een erkend crowdfundingsplatform.

Zorg ervoor dat alle relevante informatie wordt ingevuld om optimaal te profiteren van regionale belastingvoordelen.

Buitenlandse bankrekeningen/levensverzekeringen & juridische constructies

Vul informatie in over buitenlandse rekeningen, levensverzekeringen en juridische constructies van jezelf en jouw partner. Geef aan of deze rekeningen al gemeld zijn bij het centraal aanspreekpunt; zo niet, kan je accountant dit voor jou in orde brengen.

Als beroepskosten ingebrachte huur van onroerende goederen

Als je een huurwoning deels professioneel gebruikt en de huur als beroepskost wilt aftrekken, moet je vanaf dit jaar een extra bijlage toevoegen in de aangifte personenbelasting. Voor landbouwgrond gehuurd volgens de pachtwetgeving is dit niet van toepassing. Deze extra informatie is ook niet nodig indien u de huur betaald op basis van ontvangen facturen conform de btw wetgeving.

Voorafbetalingen

Heeft u reeds voorafbetalingen gedaan in het afgelopen kalenderjaar? Dan zouden deze gegevens hier automatisch moeten zijn ingevuld via Tax on Web.

Vragenlijst indienen

Wanneer je alle vragen hebt ingevuld en/of alle pagina’s hebt doorlopen, zal de voortgangsbalk rechtsboven op 100% staan. Dit zal enkel het geval zijn indien:

• Je onderdaan bij elk onderdeel van de vragenlijst hebt aangeduid dat je de pagina hebt doorgenomen & dat de info die de pagina bevat correct & up to date is.
  • Alle verplichte velden (velden met een rood kader) werden ingevuld.

In het overzichtsscherm zullen overal groene bollen zichtbaar zijn. Als je de vragenlijst zover als mogelijk hebt vervolledigt & je hebt overal groene bollen, dan kan je de vragenlijst markeren als voltooid. Klik daarna op de knop 'Als voltooid markeren'.

Er verschijnt een pop-up waarin je een extra bericht kunt achterlaten voor je accountant.

Schermafbeelding 2024-05-27 om 22.03.20.png

Schermafbeelding 2024-05-27 om 22.10.06.png

Heb je ondanks een rode driehoek toch zover als mogelijk alles ingevuld? Klik dan op 'Als voltooid markeren met ontbrekende velden'.

Schermafbeelding 2024-05-28 om 09.17.03.png

Hierna zie je dat de vragenlijst ter controle is voorgelegd aan je accountant. Heb je iets vergeten toe te voegen of wil je nog iets aanpassen? Klik dan op 'wijzigingen aanbrengen' of laat een bericht achter via het communicatiepaneel aan de rechterkant.

Schermafbeelding 2024-05-27 om 22.10.39.png

Voorbereiden op volgend jaar

Volgend jaar zal je de informatie die je dit jaar hebt ingevuld kunnen raadplegen. Hierdoor zal je snel kunnen  zien welke vragen voor jou eventueel van toepassing waren.

Schermafbeelding 2024-05-28 om 10.43.06.png

Voor inhoudelijke vragen over je dossier, neem contact op met je accountant via het communicatiepaneel in de module. Je accountant kan je verder helpen met alle specifieke vragen en opmerkingen.

Video over de Vragenlijst in de module Personenbelasting