AI Mapping is een toepassing die gebruik maakt van artificiële intelligentie om te helpen bij het mappen van grootboekrekeningen.  AI Mapping maakt gebruik van onder andere de beschrijving en de onderliggende boekingen om suggesties te doen voor welke rekening in de geselecteerde mappinglijst een grootboekrekening moet worden gemapt. Deze suggesties controleer je alleen nog om het mapping-proces af te ronden.

Neem contact op met jouw Customer Success Manager voor meer informatie over AI Mapping en hoe jouw bedrijf toegang kan krijgen tot deze functie.

Hoe gebruik je AI mapping

Wanneer je een dossier opent met niet-gemapte rekeningen en je hebt toegang tot AI Mapping, zal Silverfin automatisch een voorstel genereren dat je kunt controleren.

Belangrijk! Deze functie werkt met de standaard mapping lijst van Silverfin. Voor meer informatie kan je contact opnemen met jouw Customer Success Manager.

In de eerste kolom worden iconen weergegeven, met de volgende betekenis:

Uitroepteken: het voorstel heeft een lage zekerheid. Kijk deze voorstellen met extra waakzaamheid na.
Potlood: het mappingvoorstel is bewerkt.
Geen icoon: het mappingvoorstel heeft hoge zekerheid. Deze moeten nog steeds nagekeken worden, maar zijn waarschijnlijk juist.

In de tweede kolom zie je de gemapte rekening. Alle informatie in de volgende kolommen (oorspronkelijk rekeningnummer en naam, rekeningsaldo en rekeningtype) kan worden gebruikt om na te gaan of het voorstel correct is.

Als een voorstel voor een mapping weinig zekerheid heeft (aangegeven door het icoontje met het uitroepteken), zie je de andere AI-voorstellen in dezelfde rij, die worden aangegeven met een toverstaf. Door een van de voorstellen in de rij te selecteren, wordt de rekening opnieuw toegewezen aan het gekozen voorstel. Je kunt ook op de geselecteerde rekening klikken om het voorstel met lage zekerheid te bevestigen.

Wanneer een rekening opnieuw toegewezen moet worden en de gewenste toegewezen rekening niet in de rij wordt weergegeven, kun je een rekening zoeken door te klikken op de knop 'Opnieuw toewijzen'. Deze knop verschijnt wanneer je met de muis over een rij in de tabel gaat. Als je erop klikt, verschijnt er een dropdown-menu met de rekeningen die in de structuur van de hoofdworkflow van het dossier staan.

In deze dropdown kun je een ander AI-voorstel selecteren of op 'Alle rekeningen' klikken om de volledige mappinglijst te bekijken en daar een keuze te maken. De zoekbalk stelt je in staat om te zoeken naar (delen van) rekeningnamen of -nummers.

In de derde kolom vind je de rekening in import, wat het oorspronkelijke rekeningnummer en de naam betreft. De rekeningen zijn standaard oplopend gesorteerd op de rekening in import, maar je kunt dit veranderen door op een van de tabelkoppen te klikken.

De vierde kolom toont het saldo van de rekening in de huidige geselecteerde periode. Houd er rekening mee dat je tijdens het toewijzen niet van periode kunt veranderen zonder je voortgang te verliezen, dus je moet aan het begin beslissen welke periode je wilt weergeven.

In de vijfde en laatste kolom wordt het rekeningtype van de gemapte rekening weergegeven. Als dit verschilt van het rekeningtype dat tijdens het importeren is geïdentificeerd, wordt dit aangegeven met een waarschuwingspictogram. Bij het opslaan van de toewijzing wordt het rekeningtype van de import genegeerd en wordt het rekeningtype van het voorstel gebruikt.

Zodra je klaar bent met het nakijken, kun je de mapping opslaan en doorgaan naar je dossier.

Mapping van nieuwe rekeningen van bestaande dossiers

Als er na het opslaan van de mapping in een dossier nieuwe rekeningen worden gebruikt, worden deze herkend tijdens het importeren. Je wordt dan automatisch naar het mapping scherm geleid wanneer je het dossier opent. Hier zul je de nieuwe rekeningen moeten toewijzen en opslaan om verder te kunnen gaan met het dossier

De mapping wijzigen

Je kunt later nog altijd de mapping wijzigen. Dit gaat als volgt:

Stap 1: Klik op het tabblad 'Rekeningen' in de overzichtspagina van het dossier

Stap 2: Klik op de knop 'Mapping'

Stap 3: Pas de mapping aan

De rekeningen die eerder zijn toegewezen, worden weergegeven in het "opgeslagen" gedeelte. Je kunt de toewijzing van een opgeslagen rekening bewerken, waardoor deze wordt verplaatst naar het "niet opgeslagen" gedeelte totdat je de wijzigingen opslaat.

Meer informatie volgt in de volgende masterclass:

Als je vastzit tijdens het mappen en iemand nodig hebt die je in de juiste richting wijst, neem dan contact op met support of je CSM!