Het komt vaak voor dat een boekjaar in Silverfin moet worden aangepast. Tot nu toe moest je altijd contact opnemen met onze support om dit voor jou te doen, maar vanaf nu kan je dit in veel situaties reeds zelf aanpassen.

Je kan de boekjaren wijzigen door naar 'dossier bewerken' te gaan en naar het tabblad 'periodes' te gaan.

Boven het overzicht van de boekjaren zie je deze waarschuwing: Door de boekjaren te ontgrendelen, kan je de datums wijzigen. Je kan de startdatum en einddatum van het eerste boekjaar wijzigen, of de einddatum van de daaropvolgende jaren. In sommige gevallen moet Silverfin nog enkele aanvullende wijzigingen aanbrengen in de achtergrond. In dat geval moet je contact opnemen met het support-team.

In een gesynchroniseerd dossier

Wanneer een dossier is gekoppeld aan een synchronisatie, worden de boekjaren via de synchronisatie binnengehaald. Daarom is het noodzakelijk om eerst "Stel de boekjaren handmatig in" aan te duiden.

Zodra dit is aangeduid kan je de boekjaren op dezelfde manier aanpassen, zoals hieronder bij een manueel dossier.

In een manueel opgeladen dossier

Je kan de jaren aanpassen door op de datum te klikken die je wilt wijzigen. Er verschijnt een kalender of je kan de nieuwe datum intypen:

Je moet op 'Aanpassingen bewaren' klikken om deze nieuwe datums vast te leggen.

Als je wijzigingen aanbrengt in de boekjaren waarvoor de grootboeken op de achtergrond opnieuw moeten worden uitgelijnd, ontvang je een pop-up met een lijst van de betrokken grootboeken en een bericht waarin gevraagd wordt om contact op te nemen met ons support-team. Het aanpassen van de grootboeken is op dit moment nog niet mogelijk.

Je ontvangt ook handige waarschuwingen wanneer Silverfin een aanpassing detecteert die het als verkeerd beschouwt, zoals deze:

Openingsbalans en ingehouden winsten

Zodra je bovenstaande stappen hebt doorlopen, ben kan je per jaar kiezen of de openingsbalans al dan niet moet worden overgedragen:

Voor onder meer Nederland: In sommige situaties kan je ook de ingehouden winsten naar het huidige jaar verplaatsen:

Vergeet niet om op 'Aanpassingen bewaren' te klikken om alle aanpassingen op te slaan.

Hieronder volgt een video met meer uitleg: